Wat is het verschil tussen een accountant, boekhouder en een fiscalist?

De boekhouding is altijd een behoorlijk werkje. Als je van plan bent om het niet meer zelf te doen, maar het te gaan uitbesteden bij wie moet je dan zijn? Kortom wat zijn de verschillen tussen een accountant, boekhouder en fiscalist.

Een accountant

De zogenaamde AA of RA-accountant is aangesloten bij de NBA oftewel Nederlandse Beroepsorganisatie voor Accountants. Zij mogen de jaarrekening opstellen en tevens de accountantsverklaring verzorgen. Over het algemeen richten de AA-accountants zich op de samenstelling van een jaarrekening, terwijl de RA-accountants zich focussen op het controleren van de jaarcijfers. De verklaring van de accountant wordt vaak als een middel gezien om onder andere de bank te overtuigen dat de onderneming gezond is.

De boekhouder

Wanneer een boekhouder wordt ingeschakeld, is dit voor het administratieve gedeelte. Zij boeken onder andere alle bonnetjes in het softwaresysteem. Tegenwoordig kan dit ook in de cloud. Dit zorgt ervoor dat niet alleen de boekhouder, maar ook jij als ondernemer er op elk moment van de dag bij kan. De voornaamste taken van de boekhouder zijn dus het boeken van de administratie, maar ook de btw-aangifte wordt ingediend en tevens worden ook de jaarcijfers samengesteld. Afhankelijk van de hoogte van de omzet, mag de boekhouder ook de jaarrekening samenstellen. Hij mag echter geen verklaring afgeven, dit blijft voor de accountant.

De fiscalist

De fiscalist kan de onderneming alles vertellen over de fiscale voordelen. Uiteindelijk ben je als organisatie zelf verantwoordelijk voor de belastingaangiften. Daarom is het verstandig om fiscaal advies in te winnen bij de fiscalist. De fiscalist kan ervoor zorgen dat je aan het einde van het jaar meer onderaan de streep overhoudt. Hier blijft het niet alleen bij. Daarnaast kan de fiscalist adviseren over bedrijfsstructuur, het plannen van overnames en het aangaan van samenwerkingen. Boekhouders en accountants weten over het algemeen ook veel te vertellen over een aantal fiscale voordelen. Het verschil zit hem er echter ook in dat zij daar niet voor zijn ingehuurd. Dit kun je dus ook niet verwachten van hen. Deze verwachtingen kun je alleen bij een fiscalist stellen.

Posted in .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *