Solliciteren & social media

gênante foto’s en video’s op je Facebookpagina en Instagram Account. Je profiel waar je geen discussie uit de weg gaat. Als je aan het solliciteren bent is het goed om eens na te denken dat wellicht jouw toekomstige werkgever jou ook zeker gaat checken op social media zoals Instagram, Facebook en LinkedIn. De werkgever ziet dus alles wat jij uitvoert op social media.  

Mogen werkgevers sollicitanten checken op social media?

Officieel gezien mogen werkgevers niet zomaar het mediagedrag van sollicitanten bekijken en laten meespelen in het besluit om diegene aan te nemen of juist niet. Dat staat in de wet van Autoriteit Persoonsgegevens. Wel mag dat als er specifieke risico’s aan de functie verbonden zijn, die noodzakelijk zijn bij een beroep als bijvoorbeeld politieagent. 

Let op je social media gebruik

Wees ervan bewust dat alles wat je op social media post gezien kan worden door de hele wereld. Want desondanks het volgens de wet niet mag, kijken veel potentiële werkgevers naar je gedrag op diverse social media. Wat jij leuk vindt, hoeft iemand anders niet leuk te vinden. Het kan zelfs invloed hebben op de keuze van de werkgever. 

Don’ts bij social media gebruik

Iets wat je niet populair maakt bij werkgevers is wanneer je letterlijk alles wat je meemaakt op social media plaatst. Pas op met je taalgebruik. Iemand die scheldwoorden plaatst op social media wordt nooit aangenomen. Ook zal je niet aangenomen worden, wanneer je content deelt met veel spelfouten. Een ding wat je zeker niet moet doen is je negatief uitlaten over je oude werkgever. Daar zitten werkgevers ook niet op te wachten.

Dingen die social media kan brengen

 

Een aantal dingen kunnen ook positief uitpakken door het gebruik van social media. Zo kun je via social media jezelf presenteren. Laten zien dat je een vakman of vakvrouw bent. Door te laten zien waar jij goed in bent. Ook iets wat bedrijven graag zien is dat mensen bloggen over werkgerelateerde onderwerpen of bijeenkomsten die je hebt bijgewoond. 

Solliciteren

Ben je al een tijd aan het solliciteren en lukt het steeds niet terwijl je altijd netjes bent op alle social mediakanalen. Dan zul je wel wat hulp kunnen gebruiken. De juiste hulp bij het zoeken naar een baan is een uitzendbureau. Ben jij een vakman in de bouw of techniek. Dan ben je bij Vakmasters Terneuzen op het juiste adres. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *