Zo bereidt u uw bedrijf voor op een ISO 9001 audit

Heeft uw bedrijf al langere tijd een ISO 9001 certificering, dan weet u dat er regelmatig een externe auditor komt om te controleren of u aan alle eisen voldoet. Daar wilt u natuurlijk op voorbereid zijn, maar niet iedere auditor stelt dezelfde vragen. Toch zijn er manieren waarop u uw bedrijf voor kunt bereiden op een ISO 9001 audit. In dit artikel vertellen we u er graag meer over. 

Van ISO 9001:2008 naar 9001:2015

Wanneer u al langere tijd ISO 9001 certificering had, voldeed deze waarschijnlijk aan ISO 9001:2008. In de afgelopen jaren bent u dan waarschijnlijk overgegaan naar de nieuwe ISO 9001:2015. Daar zitten wat veranderingen in. Zo is de directie bij ISO 9001:2015 veel meer betrokken en is de wijze van registratie ook anders. Wanneer u helemaal klaar bent met de implementatie van ISO 9001:2015, is het een vereiste regelmatig een interne audit van ISO 9001 te doen.

Interne audit

De beste manier om uw bedrijf voor te bereiden op een externe ISO 9001 audit, is met een interne audit! Dit kunt u in principe zelf doen of laten doen door iemand die u in dienst hebt, maar de kans dat dit dan helemaal onafhankelijk gebeurt, is natuurlijk een stuk kleiner dan wanneer u er een specialist voor inhuurt. Wanneer u het zelf gaat doen, is het belangrijk om elk onderdeel goed te onderzoeken. U weet natuurlijk waar alle processen volgens ISO 9001 aan moeten voldoen, dus kunt u zelf aan de hand daarvan bedenken welke vragen er dan gesteld moeten worden. Houd daarbij in gedachte dat bij een externe audit ook vooral vragen worden gesteld aan verschillende medewerkers. Weten ze hoe de processen werken, wie doet wat en waar worden documenten opgeslagen? 

Het belang van de directie

Bij een externe audit hoort vaak ook een directiebeoordeling. De directiebeoordeling bestaat uit het verkrijgen van input ter voorbereiding erop, het vormen van een oordeel over het functioneren van het kwaliteitsmanagementsysteem en het opstellen van een directiebeoordeling aan de hand van de output. Een externe adviseur kan hierbij helpen, zodat de directiebeoordeling aan alle eisen voldoet, waarbij de interne kwaliteitsmanager een coördinerende rol heeft en erop toeziet dat het kwaliteitsmanagementsysteem naar behoren functioneert.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *